Зима в резерват Козя Стена (Курс зимни планинарски техники)

Прекрасен преход със снегоходки и котки в резервата Козя Стена. Посещаване, на върха през алпийското му било, траверс на ръба между връх Ушите и връх Кашка и още прекрасни гледки и преживявания, рогачевите камъни и други забележителности. Една чудесна идея за хора без сериозен опит в зимната планина, които искат да натрупат такъв. Преход с постоянно редуване на котки и снегоходки, което ще Ви накара да усетите пулса на зимните приключения.

Ден 1ви (Петък): Сбор на паркинга на стадион Васил Левски – 6:30 ч.

Трансфер до х. Хайдушка Песен (Троянски Балкан) с осигурен транспорт от лицензиран туроператор, или се чакаме директно на хижата ( за хора със собствен транспорт цената ще бъде редуцирана).

9:30-10:00ч. Пристигаме на хижата, кратка закуска/кафе/чай. Кратък инструктаж и потегляме.

Отпътуване от хижата към скалните образувания Рогачеви камъни, като се птапяме във вековните букови гори на Централен Балкан- в 10:30 ч. Преход до връх Боба, в който ще оценим незаменимостта на снегоходките. По обед сме на главното старопланинско било и се отправяме към хижа Козя стена за обяд, чай и кратък инструктаж, а именно:

Движение с котки и работа с ледокоп,

Фиксирани точки в сняг,

Организиране и видове бивак

Излизаме от хижата и започваме на практика да прилагаме наученото до края на този ден.

Ще се научим да се самозадържаме с пикел;

Да се движим с котки по правилен начин, без да се спъваме и нараняваме;

Да се движим в свръзка с алпийско въже;

Ще организираме импровизиран бивак тип снежна пещера, като акцентираме на избора на подходящ терен за него и палене на огън в зимни условия.

Прибираме се, почивка, вечеря, нощувка;

Ден 2ри (Събота)- Ранно ставане, закуска, тоалет и се оправяме към техничния, алпийския ръб на връх Козя стена.

Прилагаме наученото от вчерашния ден, като се движим максимално по ръба на планината, за да избегнем възможност от лавини.

На разлатия връх, при добро време, се откриват чудесни гледки към Василовска планина на север, връх Юмрука и връх Вежен на запад и към първенците на Стара Планина на изток. Снимки, презареждаме с малко храна и правим преход обратно към хижа Козя стена, обяд, инструктаж за предстоящите занятия, а именно кратко разяснение за основни действия при падане на лавина, как да преценяваме адекватно кои склонове са лавиноопасни и кои не. Излизаме от хижата и започваме с практическите занятия.

Търсене на „затрупан“ до последно 🙂

Учим се да използваме ИЛУ (Индивидуален лавинен уред) и сонда.

Разиграваме търсене.

Прибираме се за вечеря, лекционно занятие относно видове и структури на лавините.

Вечеря, ранно лягане

Ден 3ти (Неделя)- Събуждане в 5:00 ч., тоалет, закуска. Отпътуване в 6- 6:15 ч. Преход до скалния феномен Ушите. Почивка за снимки. 7:30-8:00 Отправяне към вр. Кашка по острия ръб помежду им. Под вещото ръководство на планинския водач в свръзка ще преодолеем това препятствие (8:45-9;00 ч.). Отправяме се към стръмния връх Кавладани и по фиксираното въже бързичко ще излезем на хижа Ехо. Кратка почивка и се отправяме към същинското предизвикателство: връх Юмрука. Тук ще си разменим ролите и участниците в програмата ще поемат водачеството, на ротационен принцип (под надзора на водачите). Излизаме на върха, разписваме се в книгата, снимки към вежен и обратно към хижа Ехо. Обяд и преход надолу по склоновете на Кавладан. Преодоляваме още един алпийски ръб и продължаваме по лек склон към хижа Хайдушка Песен (около 1:30 ч.) Разбор, почерпка по бира, отпътуване.

Ниво на трудност: Умерено трудно, подходящо за хора, които за пръв път слагат котки/ снегоходки и без голям опит в зимната планина.

Краен срок за записване до 10 работни дни преди, конкретната дата, за която желаете да се запишете, срещу 20 % от общата сума. За анулиране на записването- до 72 часа преди събитието. При влошени метеорологични обстоятелства (ураганен вятър, висока лавинна опасност и т.н). е възможно да се смени датата, да се отмени събитието (капарото се връща) или да се промени първоначално посочения маршрут с оглед опазването на живота и здравето на групата.

Цена: 295 лв

Цената включва:

Трансфер гр. София- х. Хайдушка Песен- гр. София;

Лицензиран планински водач;

Наем на снегоходки;

Наем на котки;

Наем на седалка;

Наем на пикел;

Наем на каска;

Наем на индивидуален лавинен уред.

Цената не включва: храна, нощувка, всякакви лични разходи.

Изисквания:

Навършени 18 години

Сключена планинска застраховка за деня/ дните на събитието.

Минимален брой участници – 2ма, максимален – 5ма.

Необходима екипировка – ветроупорно и водоустойчиво яке и панталон (може и ски екип), щеки, шапка, два чифта ръкавици.’

задължителна екипировка – слънчеви очила, поне фактор 3+

При липса на щеки екипът ще набави, след като изрично се упомене.

За контакти: +359 895 700 151

email: ognqn.kolarov@gmail.com

Okguideinc@gmail.com

За записване:

Registrations are closed for this event

Банкова сметка: BG80UBBS80021059066740

или в #OUTSIDER Магазин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *