Зарежда Събития

« Всички Събития

 • Това събитие е минало събитие.

Зима в резерват Козя Стена, х. Ехо и вр. Юмрука

март 2 @ 10:00 - март 4 @ 17:00

275BGN

Прекрасен преход със снегоходки и котки в резерват Козя Стена. Изкачване на върх Козя Стена през алпийското му било през върховете  вр.Кучето и вр. Боба. Траверс на ръба между връх Ушите и връх Кашка. Изкачване на скалистия Кавладан и емблематичния връх Юмрука. Нощувка в уютни балкански хижи и  обяд в друга такава. Зашеметяващи гледки, скални феномени и безброй емоции. Преход с постоянно редуване на котки и снегоходки, което ще Ви накара да усетите пулса на зимните приключения.
Заповядайте!

ПРОГРАМАТА

Ден 1:
10:00 ч. Сборен пункт- хижа Хайдушка песен над село Чифлик ( Троян ).  Запознанство на групата, разпределяне на инвентар, инструктаж.
10:30 ч. Поемаме към главното старопланинско било покрай скалистите игли Рогачеви камъни. Преход до връх Кучето (1660 м.), който ще ни изправи пред първото предизвикателство за деня, преодоляване на стръмния му северен склон ( в зависимост от лавинната обстановка). Слагаме котките и вадим ледокопите за по- голяма сигурност, според  преценката на водача обуваме и импровизирани алпийски седалки. Под  вещото ръководство на водача около 12:30 сме на върха. Кратка почивка за чай снимки и бързо подкрепяне.
13:00 ч. Отправяме взор към внушителния връх Козя стена и делящия ни от него връх Боба. С бързо и равномерно темпо успяваме да стигнем до скалните зъбери на легендарния връх, като по трасето си помагаме с опънатия туристически парапет. Снимки и беседа с водача относно характерните техники на придвижване с котки и осигуровка в зимната планина.
16:00 ч. Отправяме се по обратния път, като ще подминем разклона за хижа Хайдушка песен и ше продължим още малко до хижа Козя стена, където ни очаква гостоприемно посрещане.
19:00 ч. Пристигаме на хижата, настаняване, при желание на групата, тренировки по самоздържане, вечеря, разбор и лягане.

Ден 2: Ранен Старт.
06:30 ч. Ставаме, кафе, бърза закуска, тоалет.
07:30 ч. Отпътуване на запад. Преход до скалистия връх Ушите. Почивка за снимки.
8:30 ч. Отправяне към вр. Кашка по острия ръб помежду им. Под вещото ръководство на планинския водач, ако се налага в в свръзка, ще преодолеем това препятствие. От там по пътеката за връх Квладан и хижа Ехо.
10:45 ч. След малко ровене в сняг, натрупан в подножието на връх Квалдан, подхващаме металния парапет и бързо бързо излизаме на другата чудесна хижа в района- х. Ехо.
12:20 ч. Ще похапнем в хижата, под угрозата от разкисване в уютната обстановка. Продължаваме към подножието на връх Юмрука, където ще потренираме самоздържане отново.
16:00 ч. Слизаме към хижа Ехо, разбор, вечеря, дискусии относно зимната планина и опасностите, които крие, ранно лягане.

Ден 3: Посрещане на изгрева от връх Юмрука
04:30 ч. Ранно ставане. Закуска, кафе, тоалет.
05:15 ч. Старт към връх Юмрука, макар и скромен с 1788м. н.в. ще ни посгрее и поизпоти, но металния парапет ще ни помага.
06:30 ч. На връх Юмрука сме, разписваме се в книгата на върха,снимки на изгрева, снимки към връх Вежен и резервата Царичина на север. Кратка почивка и слизаме към хижата.
10:00 ч. Късена закуска,(за желаещите) в хижа Ехо и заслужена почивка.
11:00 ч.- Стягаме се за последно в този дълъг уикенд и преход надолу по склоновете на Кавладан. Преодоляваме още един алпийски ръб и продължаваме по лек склон към хижа Хайдушка Песен (около 2:15 ч.). Разбор, почерпка по бира, отпътуване.

Ниво на трудност: Умерено трудно, подходящо за хора, които за пръв път слагат котки/ снегоходки и без голям опит в зимната планина, но с добра физическа подготовка и издръжливост (преходите са по 8 часа средно).

(времената, които са зададени са ориентировъчни и зависят от темпото на групата)

 

 

Необходима екипировка:

 • Зимни обувки, по възможност с твърди подметки;
 • Шапка;
 • Бъфчета- 2 бр;
 • Ръкавици- 2 чифта- тънки и дебели;
 • Непромокаемо яке и панталон, в краен случай може и скиорски;
 • Гети;
 • Раница около 40 литра, с възможност за прикрепяне към нея на инвентар;
 • Слънчеви очила, може и ски маска;
 • Вода поне 1,5 литра, и храна като за ден;
 • Щеки;

Цена: 275 лв.

Цената включва:

Лицензиран планински водач;

Наем на снегоходки;

Наем на котки;

Наем на пикел;

Наем на алпийска седалка;

Наем на каска

Цената НЕ включва: транспорт храна, нощувка, всякакви лични разходи.

Изисквания:

Навършени 18 години

Сключена планинска застраховка

При желание транспортът може да се подели между нас и участниците;

За участвали вече в прояви на OKguude.inc: 5% отстъпка!!!

За контакти: +359 895 700 151

email: okguideinc@gmail.com
ognqn.kolarov@gmail.com

За записване- капаро 30% от цената на услугата.

Банкова сметка: BG80UBBS80021059066740

Currently Registered

Ognyan Kolarov

или в #OUTSIDER Магазин

Registrations are closed for this event

Детайли

Начало:
март 2 @ 10:00
Край:
март 4 @ 17:00
Стойност:
275BGN
Категория за Събитие:

Организатор

okguide.inc.
Телефон:
+359 895 700 151
Email:
okguideinc@gmail.com